Misofonie

Misofonie

Misofonie is letterlijk vertaald haat voor geluiden. Iedereen met misofonie, mijzelf inbegrepen, weet dan direct wat dat betekent. Zodra je bepaalde geluiden hoort, ontvlamt er een alles overheersende haat of walging bij je van binnen. Het gaat veelal om geluiden die geassocieerd kunnen worden met eten, zoals smakken, slurpen en kauwen. Maar het kunnen ook andere geluiden zijn, zoals het typen op een toetsenbord, nagels bijten of tikken met een pen. Die geluiden noemen we triggers. Er kunnen ook associaties zijn met bewegingen, zoals een wiebelende voet of kauwende kaken.


Misofonie is niet zomaar een beetje geïrriteerd raken door bepaalde geluiden. Het irritant vinden dat iemand zijn neus steeds ophaalt, is bijv. geen misofonie. Je niet meer kunnen concentreren, een oncontroleerbare emotionele reactie van haat, woede of walging en de situatie daardoor ontvluchten of “de strijd aangaan” past wel bij misofonie.


Praktijk Tamara biedt de behandeling van misofonie zoals deze ook in het AMC wordt aangeboden. Het is een intensieve behandeling die is gebaseerd op de cognitieve gedragstherapie en leert je o.a. ontspanningstechnieken, je (hyper)focus verleggen en het maken van andere associaties bij triggers. De behandeling kan individueel plaatsvinden of in een groep.

De groep bestaat uit 4 tot 6 personen vanaf 25 jaar en is een besloten groep. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze alle bijeenkomsten aanwezig zijn en er stromen gedurende de looptijd van de groep geen nieuwe deelnemers in. Voorafgaand vindt er een individuele intake plaats om na te gaan of er daadwerkelijk sprake is van misofonie. Ook wordt daarin gekeken of de groepsbehandeling goed aansluit bij je of dat een individueel traject beter passend is. De groepsbehandeling bestaat vervolgens uit 7 wekelijkse bijeenkomsten van 3 à 4 uur en een terugkom bijeenkomst. Tussen de wekelijkse bijeenkomsten in maak je huiswerk. Je oefent bijv. met het verleggen van je aandacht en gaat op zoek naar vervangende geluiden bij je triggers.
Omdat je misofonie niet in je eentje hebt, wordt ook je systeem betrokken als jij dat wil: familieleden of partners bijv. worden tijdens twee momenten uitgenodigd om deel te nemen aan de bijeenkomst.
Mocht je aan het einde van de groepsbehandeling nog wat meer verdieping nodig hebben, dan kunnen aansluitend nog een aantal individuele sessies gepland worden.

Bij individuele behandelingen gaan we 1-op-1 aan de slag met alles wat in de groepsbehandeling terugkomt, maar dan in aangepaste vorm. De individuele behandeling bestaat uit een intake en vervolgens 10 tot 12 sessies van een uur.


Kijk hier voor meer informatie over vergoedingen en tarieven. Kijk voor meer informatie over misofonie op www.verenigingmisofonie.nl.

Neem contact op

Je bent bij Praktijk Tamara in Eindhoven van harte welkom!

Ik help je graag met psychologische en/of energetische behandeling bij klachten zoals depressie, angst en paniek, traumaverwerking, omgaan met onzekerheden, stress en levensvragen.

Neem contact op voor meer informatie of voor het plannen van een intakegesprek.