Misofonie

Misofonie

Misofonie is letterlijk vertaald haat voor geluiden. Iedereen met misofonie, mijzelf inbegrepen, weet dan direct wat dat betekent. Zodra je bepaalde geluiden hoort, ontvlamt er een alles overheersende haat of walging bij je van binnen. Het gaat veelal om geluiden die geassocieerd kunnen worden met eten, zoals smakken, slurpen en kauwen. Maar het kunnen ook andere geluiden zijn, zoals het typen op een toetsenbord, nagels bijten of tikken met een pen. Die geluiden noemen we triggers. Er kunnen ook associaties zijn met bewegingen, zoals een wiebelende voet of kauwende kaken (misokinesie).


Misofonie is niet zomaar een beetje geïrriteerd raken door bepaalde geluiden. Het irritant vinden dat iemand zijn neus steeds ophaalt, is bijv. geen misofonie. Je niet meer kunnen concentreren, een oncontroleerbare emotionele reactie van haat, woede of walging en de situatie daardoor ontvluchten of “de strijd aangaan” past wel bij misofonie.

Praktijk Tamara biedt individuele behandeling van misofonie, gebaseerd op de groepsbehandeling zoals deze ook in het AMC wordt aangeboden. Het is een intensieve behandeling die is gebaseerd op de cognitieve gedragstherapie en leert je o.a. ontspanningstechnieken, je (hyper)focus verleggen en het maken van andere associaties bij triggers. Daarnaast volg je een e-health module mindfulness. Daarin komen al diverse tools aan bod. Met de behandeling leer je omgaan met je misofonie. Misofonie is namelijk helaas niet te genezen.
Indien nodig kan er verder nog gewerkt worden aan andere klachten die je baseline van spanning en daardoor je misofonie verergeren. Denk daarbij aan trauma, zelfbeeld, depressie, enz. Of ik kijk met je mee wat een goede vervolgbehandeling zou zijn.

Tussen de sessies in maak je huiswerk. Je oefent bijv. met het verleggen van je aandacht en gaat op zoek naar vervangende geluiden bij je triggers. Omdat je misofonie niet in je eentje hebt, wordt ook je systeem betrokken als jij dat wil.

Kijk hier voor meer informatie over vergoedingen en tarieven. Kijk voor meer informatie over misofonie op www.verenigingmisofonie.nl.


Neem contact op

Je bent bij Praktijk Tamara in Eindhoven van harte welkom!

Ik help je graag met psychologische of energetische behandeling bij klachten zoals depressie, angst en paniek, traumaverwerking, omgaan met onzekerheden, stress en levensvragen.

Neem contact op voor meer informatie of voor het plannen van een intakegesprek.