Mindfulness

Mindfulness

Mindfulness staat voor zonder oordeel en met echte aandacht in het hier en nu zijn.


Vaak zijn we in onze gedachten bezig met wat is geweest of wat nog moet komen. Dat maakt dat we afgeleid zijn, dingen maar half doen, angstig zijn, gaan piekeren of stress ervaren. Door je aandacht naar het hier en nu te brengen, naar dat wat je nu ervaart, ben je niet meer bezig met wat was of wat nog komt. Heb je daar een stuk minder last van dus!


Zonder oordeel naar het hier en nu kijken, maakt dat die oordelen je een stuk minder in de weg staan in je dagelijkse dag. Bewust of onbewust vormen we de hele dag door allerlei oordelen. Over situaties, dingen, mensen en vooral over onszelf. Iets of iemand is goed of fout, mooi of lelijk, gek, raar, stom, onmogelijk, enz. Een oordeel beperkt je, want je gaat denken en handelen vanuit die visie. Door zonder oordeel naar iets of iemand te kijken, creëer je dan ook meer mogelijkheden. Door minder te oordelen, beperk je ook je verwachtingen. In plaats van allerlei verwachtingen te hebben over hoe een bepaalde situatie gaat verlopen, ga je ‘gewoon’ ervaren. Scheelt veel stress vooraf en mogelijk ook teleurstelling achteraf. Het maakt ook dat je de controle wat meer los kunt laten, want je accepteert de uitkomst zoals deze is. Door milder naar jezelf te kijken en niet meer allerlei strenge gedachten over jezelf te hebben, kom je ook beter in je vel te zitten. Je krijgt namelijk niet meer de hele tijd op je kop van jezelf. Hoe fijn is dat?!


In het hier en nu zijn en niet oordelen zijn dingen die we vaak niet gewend zijn. Het gaat hier dus om nieuw gedrag aanleren. Dat gaat niet van de ene op de andere dag, maar vraagt tijd en vooral oefenen. In de therapie ga je in kleine stapjes en met allerlei oefeningen aan de slag om dit leren. Die oefeningen doe je in de sessies, maar ook thuis. Het kan dan gaan om bijvoorbeeld aandachtsoefeningen, je gedachten uitdagen of meditatie. Vind je mediteren nou helemaal niks? Dat kan. We stemmen steeds af op wat voor jou goed voelt en bij jou past. En wie weet kun je aan het einde van de therapie zelfs zonder oordeel naar meditatie kijken!

Neem contact op

Je bent bij Praktijk Tamara in Eindhoven van harte welkom!

Ik help je graag met psychologische of energetische behandeling bij klachten zoals depressie, angst en paniek, traumaverwerking, omgaan met onzekerheden, stress en levensvragen.

Neem contact op voor meer informatie of voor het plannen van een intakegesprek.