EMDR

EMDR

EMDR is een vorm van therapie die op veel verschillende klachten effect kan hebben. Oorspronkelijk werd de therapie ingezet wanneer mensen na een schokkende ervaring, bijvoorbeeld een auto-ongeluk, seksueel misbruik of fysiek geweld, last bleven houden van klachten. Denk daarbij aan herinneringen die zich overdag en ‘s nachts blijven opdringen, angsten en het vermijden van situaties of personen.

Er is meer en meer onderzoek naar EMDR gedaan en de therapie blijkt ook toepasbaar bij depressie, eetstoornissen, verslavingen, psychose en een negatief zelfbeeld. EMDR kan in dat geval ook onderdeel zijn van een bredere behandeling.


Hoe werkt EMDR?
Dingen die je meemaakt worden opgeslagen in het geheugen. Je kunt het geheugen zien als een grote ladekast, waarin al die herinneringen worden opgeslagen. Wanneer een herinnering goed wordt opgeslagen, heb je er geen last van. De lade blijft gewoon dicht en opent zich alleen wanneer jij dat wil, zonder dat de herinnering je in je dagelijkse dag in de weg zit. Sommige situaties, degene waar heftige emoties bij komen kijken, worden soms niet helemaal goed opgeslagen. De lades van het geheugen worden niet goed gesloten, de herinnering kan eruit komen zonder dat jij wil en zit je flink in de weg in je dagelijkse dag. Met EMDR zoek je samen met de therapeut naar het meest nare moment uit de herinnering. Hier maak je een stilstaand beeld van. Door dit beeld voor je te houden en vervolgens een afleidende taak aangeboden te krijgen, ga je de herinnering opnieuw opslaan in het geheugen. Afleiding kan zijn dat je de vingers van de therapeut van links naar rechts volgt, maar kan ook tappen op de handen van de therapeut zijn of hardop tellen. Alles kan, zolang je hoofd maar flink aan het werk gezet wordt. Door de afleiding is er namelijk geen ruimte meer over om de eerdere emotie bij de situatie in het geheugen te verwerken. De situatie wordt daardoor opgeslagen zonder de heftige lading. De herinnering is daarmee niet weg, maar de lading is er wel vanaf. De klachten die samenhangen met de situatie nemen daardoor af.

Het kan ook zijn dat je geen concrete situatie hebt waar klachten vandaan komen, maar een toekomstbeeld. Een soort rampscenario van wat er zou kunnen gebeuren. Of dat je zelf dingen bedacht of ingevuld hebt bij een bepaalde situatie waar je nu last van hebt. Bij angsten of fobieën zie je dit vaak terug. Ook deze gedachten zijn met EMDR te behandelen.


Ga naar www.emdr.nl voor meer informatie en filmpjes over EMDR.


Neem contact op

Je bent bij Praktijk Tamara in Eindhoven van harte welkom!

Ik help je graag met psychologische of energetische behandeling bij klachten zoals depressie, angst en paniek, traumaverwerking, omgaan met onzekerheden, stress en levensvragen.

Neem contact op voor meer informatie of voor het plannen van een intakegesprek.