Van aanmelding tot afsluiting
Aanmelding
Je kunt je aanmelden voor behandeling door te bellen naar 0651469896, mailen naar info@praktijktamara.nl o.v.v. je naam, telefoonnummer en hulpvraag, of je kunt het contactformulier invullen. Laat je een bericht achter via mail of het contactformulier, dan bel ik je in principe altijd nog even op.
Tijdens het telefoongesprek bespreken we kort je hulpvraag om een eerste check te doen of ik je de juiste hulp kan bieden. Is dat niet het geval, dan zal ik met je meedenken welke hulp evt. wel passend is. Maak ik een eerste inschatting dat ik je behandeling zal kunnen bieden, dan maken we een afspraak voor een intake. Daarnaast zal ik je nog wat meer informatie geven over bijv. de vergoeding van de behandeling. Je ontvang vervolgens via mail een bevestiging van de intake, met informatie over de bereikbaarheid van de praktijk en de algemene voorwaarden en privacyverklaring.
Verwijzing
Om de behandeling (deels) vergoed te krijgen, is een verwijsbrief van de huisarts nodig. Deze dient gedateerd te zijn voorafgaand aan de intake, maar maximaal een half jaar daarvoor. De huisarts kan de verwijzing digitaal versturen via Zorgdomein, of je kunt deze op papier meenemen naar de intake.
Je kunt ook behandeling krijgen zonder verwijsbrief, maar dan wordt deze dus niet vergoed door de verzekeraar. Zie ook de vergoedingen en tarieven voor meer informatie.
Intake
Tijdens de intake gaan we dieper in op je hulpvraag. We kijken naar je klachten in het hier en nu en naar de ontwikkeling van je klachten door de tijd heen. Ik bespreek ook hoe het met je gaat qua werk of opleiding, relaties, vrije tijd, familie, enz. En ik kijk met je door je leven heen naar belangrijke ontwikkelingen, gebeurtenissen en eerdere hulpverlening. Zo krijg ik een beeld van wat er gaande is, hoe dat is kunnen ontstaan en wat bijv. factoren zijn die de klachten in stand houden. Op basis daarvan zal ik je een eerste voorstel voor behandeling doen. Samen bekijken we of dit ook passend is voor je. Ook zal ik kritisch met je bekijken of je voor die behandeling op je plek zit bij Praktijk Tamara of dat (een deel van) de behandeling ergens anders meer passend is. Ook jijzelf hebt natuurlijk altijd de keuze of je de behandeling al dan niet binnen Praktijk Tamara wil aangaan. Besluiten we samen door te gaan, dan gaat de behandeling van start.
Patiëntenportaal en ROM
Ik maak binnen mijn elektronisch cliëntendossier gebruik van een cliëntenportaal. Tijdens of direct na de intake krijg je een mailtje met een link om hierop te kunnen inloggen. In dat portaal zie je de documenten die in je archief staan en die je ook van daaruit kunt downloaden. Ook zet ik, als dat passend is in je traject, daar vragenlijsten voor je klaar om in te vullen (ROM). Dit is dan bij start van de behandeling en vervolgens iedere drie maanden. Zo krijg je op een meer objectieve manier inzicht in het verloop van je proces.
Behandelplan en huisartsbrief
Na de intake stel ik op basis van wat we hebben besproken een behandelplan op. Ook maak ik een opzet voor een bericht naar de verwijzer (meestal de huisarts), als jij ermee akkoord bent dat die op de hoogte wordt gebracht van de start van je behandeling. In de eerste sessie na de intake nemen we beide documenten door of ik mail ze je tussendoor met Zivver. Waar nodig stel ik dingen bij. Als je akkoord bent, dan wordt het behandelplan opgeslagen in het dossier en het bericht verzonden naar de verwijzer.
Behandeling
Iedere sessie begint met even stil staan bij hoe het met je gaat en hoe de afgelopen weken tussen de sessies zijn geweest. Op basis van het behandelplan gaan we in de sessies met elkaar aan de slag. Daarbij maak ik gebruik van diverse vormen van behandeling, zoals EMDR, Cognitieve gedragstherapie, Oplossingsgerichte therapie, de MatriXmethode en Mindfulness. Tussen de sessies door ga je zelf bezig met huiswerkopdrachten. E-health, dus een online module doen, kan daar ook bij horen. Soms zijn sessies wekelijks, maar meestal zit er een aantal weken tussen de sessies in. Zo heb je de tijd om bezig te zijn met datgene wat we in de sessie hebben gedaan en om je huiswerk te maken.
Gedurende de behandeling blijf ik steeds met je kijken naar je ontwikkeling en het effect van de behandeling. Dat kan betekenen dat we gaandeweg de behandeling bijsturen. Of dat een sessie er ineens anders uitziet dan we van tevoren bedacht hadden, omdat er die week bijv. iets gebeurt is wat aandacht nodig heeft. Dat is allemaal oke. Het belangrijkste is dat jij je proces loopt en de behandeling daarop aansluit. Aan de andere kant vraag ik natuurlijk wel inzet van je, zowel binnen de sessie als daarbuiten.
Het kan zijn dat je te maken hebt andere betrokken partijen, zoals een bedrijfsarts. Zonder jouw gerichte toestemming zal ik daar nooit zomaar mee overleggen. Mocht je dat prettig vinden, kan ik wel altijd een onderbouwing voor je op papier zetten die je kunt meenemen. Vraag daar even naar als dat aan de orde is.
Afsluiten van de behandeling
Dan komt er een punt waarop je je behandeling hebt doorlopen en we gaan afsluiten. Ook het afsluiten van de behandeling doen we op een manier die passend is bij je. Dat kan betekenen dat we tijdens een sessie besluiten dat het klaar is en we ter plekke afsluiten, of dat we nog met een of twee sessies afbouwen.
Tijdens de laatste sessie kijk ik met je terug op de gehele behandeling. Ook zal ik met je kijken of je nog tips en tops voor mij als behandelaar hebt. Indien mogelijk en door jou akkoord, heb ik dan ook al een afsluitbericht voor de verwijzer geschreven. Die nemen we dan ook samen door. Mocht ik die dan nog niet hebben, stuur ik je het bericht later via Zivver met de vraag om jouw akkoord. Pas dan zal ik het bericht versturen.
Na de laatste sessie ontvang je ook de factuur digitaal. Deze dient binnen 30 dagen betaald te zijn, dus je hebt altijd ruimte om deze eerst in te dienen bij de verzekering. Je bent wel zelf verantwoordelijk voor het indienen bij de verzekering en het betalen van de factuur.
DIS
Alle zorgaanbieders in o.a. de generalistische basis GGz zijn wettelijk verplicht maandelijks gegevens aan te leveren aan het dbc-informatiesysteem. Deze gegevens zijn dubbel gepseudonimiseerd en niet herleidbaar naar individuele personen. Na afronding van de behandeling worden deze gegevens aangeleverd. Wil je niet dat jouw gegevens worden aangeleverd, geef dit dan even aan. Je kunt dan hiervoor een privacyverklaring ondertekenen.
Meer over psychologie: