Actueel

Actueel

Tips en actualiteiten van Praktijk Tamara

Altijd al willen weten hoe slim je bent?

Vanaf nu kun je ook bij Praktijk Tamara terecht voor het laten afnemen van een intelligentietest: de Wechsler Adult Intelligence Scale IV (WAIS-IV).
De afname gebeurt grotendeels digitaal, met I-pads. We bespreken de uitkomsten van het onderzoek tijdens een volgende afspraak samen. Je krijgt van mij dan ook een verslag mee, geschreven in begrijpelijke taal. Heb je een meer officieel verslag nodig? Bijv. voor het aanvragen van een indicatie bij het CIZ? Ook dat kan!

Een losse intelligentietest wordt niet door verzekering vergoed. Is de afname onderdeel van je behandeling? Dan wordt deze, afhankelijk van je verzekering, (deels) vergoed. Kijk voor meer informatie hier. En hier voor de tarieven en vergoeding.

Neem contact op om een afspraak te plannen.

Behandeling misofonie

Voel je hevige woede als iemand een appel eet? Of een wortel afbijt? Of extreme walging als je iemand hoort slurpen? Word je hartstikke gek van iemand die aan het typen is op een toetsenbord? Misschien heb je wel misofonie!

Praktijk Tamara biedt de behandeling voor misofonie aan, zoals deze ook in het AMC wordt aangeboden. Zowel in groepsverband, als individueel.

Meer informatie over de behandeling van misofonie bij Praktijk Tamara? Klik hier. Of kijk voor meer informatie over misofonie op www.verenigingmisofonie.nl.

Direct een afspraak maken? Vul dan het contactformulier in, bel naar 06-51469896 of mail naar info@praktijktamara.nl.

Hartelijke groet,
Tamara

Ouderen en de psycholoog, de psycholoog en ouderen

Op het EMDR-congres van april 2019 werd gesproken over de behandeling met EMDR door alle levensfasen heen. Zo kwam ook de behandeling van ouderen aan bod. Specifiek werd besproken dat ouderen niet zo vanzelfsprekend in behandeling komen bij een psycholoog. De reden daarvoor is tweeledig en ligt enerzijds in de overtuigingen van de oudere zelf en anderzijds in de overtuigingen van de psycholoog.
De overtuigingen van de oudere zelf: De huidige generatie ouderen is opgegroeid in een periode waarin weinig oog was voor psychische klachten en emoties. Doorbikkelen was heel gewoon, emoties tonen was gezeur en je ging zeer zeker niet je vuile was buiten hangen, want wat zouden de buren dan wel niet denken?! Nu zijn er zeer zeker ouderen die deze overtuigingen door de jaren heen los hebben kunnen laten. Deze heren en dames zetten dan ook de stap naar een psycholoog wanneer ze het moeilijk hebben. Maar er zijn er ook voor wie deze overtuigingen nog erg actueel zijn. Zij blijven tot het einde met hun lasten lopen. Deze lasten kunnen een scala aan angsten zijn, paniek, somberheid, nare herinneringen aan oorlog of een thuissituatie waar men afgeslagen werd. Al dan niet nu ineens naar boven aan het komen door een vorm van dementie. Maar ook specifieke levensfasevragen als omgaan met achteruitgang, opa/oma worden of hoe om te gaan met een naderend einde. Hoe fijn zou het zijn als iemand u bij die lasten zou kunnen (onder)steunen?

Daarmee kom ik vervolgens bij het aandeel van de psycholoog uit. Want als je dan als oudere de stap hebt gezet om steun te vragen, blijken er ook nog overtuigingen van psychologen in de weg te kunnen zitten. “Ach, die klachten horen toch gewoon bij de leeftijd?” “Wat zou je nu op deze leeftijd nog allemaal overhoop gooien?” “Bij deze kwetsbare personen gaat die behandeling echt niet lukken hoor!” Therapeutisch nihilisme wordt dat geen geloof in de eigen behandeling genoemd. En ageïsm, discriminatie op basis van leeftijd. Heb je als dappere oudere de stoute schoenen aangetrokken om hulp te vragen, kom je een psycholoog tegen die er niet in gelooft je te kunnen helpen. Ik schrok daar behoorlijk van!

Maar, gelukkig, net zoals we niet alle ouderen over één kam moeten scheren, passen ook niet alle psychologen in hetzelfde hokje. O.a. bij Praktijk Tamara bent u als oudere van harte welkom. Gaat het allemaal niet zo snel meer? Geen probleem, ik pas mijn tempo op u aan. Ingewikkelde behandelingen en moeilijke vragen? Ook daar geven we samen een draai aan, zodat de behandeling goed bij u aansluit. Niet meer zo goed ter been? De praktijk is ook toegankelijk met rollator en rolstoel. En lukt het u nu echt niet om naar de praktijk te komen, dan kan ik in overleg ook op huisbezoek komen.

U kunt telefonisch een afspraak maken via 06-51469896. Ik vertel u dan ook graag meer over de tarieven en vergoedingen. Bent u al digitaal? U kunt een mailtje sturen naar info@praktijktamara.nl of het contactformulier invullen op deze website. Op deze website vindt u ook alle informatie over de tarieven en vergoedingen.

Hartelijke groet, Tamara Wallmüller

Aaargh een complimentje!

1 maart is nationale complimentendag!

"Oh, wat mooi!" "Goed bezig!" "Wat zie je er leuk uit!" Zomaar eens wat complimentjes die je door de dag heen zou kunnen geven of krijgen. Maar hoe goed zijn we nou eigenlijk met complimentjes?

Een compliment is een krachtig iets. Met een paar woorden laat je iemand weten dat je diegene waardeert. Dat je diegene ziet. Flinke boost voor het zelfvertrouwen ook meteen. Een complimentje geven aan een ander wil zo nog wel lukken. Maar hoe zit het met een complimentje van een ander open ontvangen? Dat is soms een stuk ingewikkelder!

Denk eens even terug: hoe vaak wuif je een complimentje wat je krijgt weg? "Ah dat valt wel mee." "Was maar een paar euro bij die en die winkel." "Joh, kostte geen moeite." Of je gaat een tegencompliment maken: "Oh maar jij kan dat veeeel beter!". Op die manier laat je die mooie woorden niet binnen komen en weg is de krachtige impact die jou weer net wat meer vertrouwen had kunnen geven. In jezelf, in jouw kunnen, of waar het compliment dan ook betrekking op heeft. Jammer!

Vaak zitten er overtuigingen onder dat wegwuiven: je hoort bescheiden te zijn, je mag niet pronken met wat je kan, je bent toch niks waard, enz. Gemiste kans als je die overtuigingen in de weg laat zitten! En ook niet zo vriendelijk tegenover de ander, die jou juist zijn waardering wil laten voelen.

Probeer eens te reageren met een simpel "dankjewel". En verder niks! (Nou ja, vooruit, een glimlach is dan ook nog wel leuk voor de ander.) In het begin is dat even wennen, want die overtuigingen schrikken zich rot. Wat doe je nou?! Maar na wat oefenen zul je zien wat die complimentjes nou echt met je doen en hebben die overtuigingen niks meer te melden. Ga er maar eens lekker van stralen!

En als je dan toch bezig bent, geef dan op z'n tijd ook jezelf eens een compliment. Al is het maar omdat je je bed uit bent gekomen of eindelijk de was hebt gedaan. You go girl (of boy)!

Meer van dit soort fijne tips? Of wat uitgebreider stilstaan bij de overtuigingen die je in de weg zitten? Neem contact op voor een consult! Bel naar 06-51469896, mail naar info@praktijktamara.nl of vul het contactformulier in.

Liefs, Tamara

Behoefte aan een goed gesprek?

Soms heb je gewoon behoefte aan een goed gesprek. Geen heel behandeltraject, maar even je verhaal kwijt.

Bij Praktijk Tamara kan dat!
Je boekt dan een consult van 30 minuten. Of van 60 minuten als je veel te vertellen hebt.

Meer informatie? Klik hier!

Een afspraak maken? Bel naar 06-51469896, mail naar info@praktijktamara.nl of vul het contactformulier in.

Warme groet, Tamara

Energetische therapie

Naast de energetische behandelingen van Access Consciousness en Reiki, biedt Praktijk Tamara vanaf nu ook energetische therapie aan. In de therapie help ik je o.a. door goed te aarden en blokkades in de energiestroom weg te werken. De therapie kan helpen bij zowel psychische als fysieke klachten.

Kun jij zo’n sessie wel gebruiken? Vul dan het contactformulier in, bel naar 06-51469896 of mail naar info@praktijktamara.nl.

Warme groet, Tamara

Neem contact op

Je bent bij Praktijk Tamara in Eindhoven van harte welkom!

Ik help je graag met psychologische en/of energetische behandeling bij klachten zoals depressie, angst en paniek, traumaverwerking, omgaan met onzekerheden, stress en levensvragen.

Neem contact op voor meer informatie of voor het plannen van een intakegesprek.